Hækleskole

HÆKLESKOLE


http://knitwork.dk/haekleundervisning-for-oevede/

Jeg anvender ofte nogle hækleteknikker og masker i mine hækleopskrifter, som jeg har opdaget, at det ikke er alle, der kender. Derfor har jeg tænkt mig at lave en By C Gundersen HÆKLESKOLE med indlæg her på bloggen. I indlæggene vil jeg forklare, hvordan og hvornår og hvorfor jeg anvender forskellige hækle-teknikker.

Som en start kan jeg fortælle jer, at nye teknikker for mig ofte kommer ud af et behov eller et ønske for et nyt design. Fx ønsket om at kunne lave en elastisk opslagning, en rib på den anden led, en ny struktur mm.

Mange af jer vil sikkert gerne have det hele på billeder. Jeg synes, det nemmeste er, at se det på video. Derfor vedlægger jeg til de fleste teknikker de gode links til youtube-videoer, som jeg synes, er nemme at følge. På denne måde kan I se i billeder og med lyd, hvordan man gør.

Det kan også være, at der gemmer sig nogle hemmeligheder og fif ind imellem, da jeg som hækledesigner har mine egne "særlige" måder at arbejde med teknikker og designs. Disse fif skal tænkes som en hjælp til mine designs og som inspiration til jer, der gerne vil lære noget nyt og måske noget anderledes.

Teknikkerne er naturligvis detaljeret beskrevet i alle By C Gundersen hækleopskrifterne, så når du køber en hækleopskrift, er teknikken med.

Følg med, hvis du har lyst, og kom gerne med ønsker og spørgsmål.

FLOTTE KANTER MED STANGMASKERÆKKER

Se link her med en god video på Youtube, hvordan du hækler en flot kant på din stangmaskerække: https://www.youtube.com/watch?v=ji_lDvlSPrs

FOUNDATION-MASKER

Jeg anvender ofte foundation-masker som opslagning i mine hækleopskrifter. Og jeg har opdaget, at det ikke er alle, der kender denne maske(teknik). Derfor vil jeg her forklare, hvordan og hvornår og hvorfor jeg anvender den maske-teknik.

Mange af jer vil sikkert gerne have det hele på billeder. Jeg synes, det nemmeste er, at se det på video. Derfor har jeg fundet nogle gode links til youtube-videoer, så I selv kan se, hvordan man gør.

Normalt starter man et hæklearbejde med at slå et antal luftmaske op på en række luftmasker. Og derefter hækler man fastmasker, stangmasker eller andre masketyper som anvist i hækleopskriften. Men ofte bliver denne luftmaskerække stram og uelastisk, så man får en start på arbejdet, som er strammere end afslutningen. Og det er irriterende med et pandebånd, der er meget stram på den ene side og løs i den anden. Og det er også ærgerligt, at et ærmegab bliver for stramt, så det generer ind i armen. Man kan afhjælpe dette ved at hækle luftmaskerækken med en hæklenål et halvt eller et helt nummer større end, hvad der står i opskriften.

Men man kan også gå skridtet videre og anvende foundation-masker til at starte hæklearbejdet, hvilket jeg ofte vælger, da den ikke bare er elastisk, men også finere og flottere end luftmaske-række-starten.

En foundation-maske-række kan både være med fastmasker, halvstangmasker, stangmasker, dobbeltstangmasker, tredobbeltstangmasker osv. Der er et utal af muligheder, når man første lærer teknikken at kende.

Stort set handler rækken om, at man hækler både en luftmaskerække og fx. en stangmaskerække på samme tid.

Foundationstangmasker hækles på følgende måde ved opslagning (fstm): 

Ved opslagning:

1. Hækl 4 luftmasker (startopslagning).
2. Slå om.
3. Hækl en luftmaske i 3. maske fra nålen, så der er 3 masker på nålen.
4. Hækl en luftmaske i første maske på nålen (dette udgør luftmasken forneden på rækken og erstatter den "gamle" luftmaskerække).
5. Tag fat i den første luftmaske, du lavede i rækkefølge 4 - vi siger HAPS.
6. Hækl nu en normal stangmaske: hækl i de først 2 m, og hækl i de sidste 2 m.

Herefter hækles foundation-stangmasker fra 2 til 6 således rækken ud.
2. Slå om.
3. Hækl en luftmaske i de to nederste maskeløkker (HAPS), der hvor du hæklede den ekstra maske (luftmasken). Masken danner en V forneden.
4. som 4.
5. som 5.
6. Hækl nu en normal stangmaske: hækl i de først 2 m, og hækl i de sidste 2 m.
Forsæt nu fra 2-6, indtil du har nået det maskeantal, du vil. Husk at tælle de første 3 luftmasker med som en maske.


Ved opslagning midt i et arbejde med foundationstangmasker (fstm): 

Første maske af foundationstangmaskerne skal forbinde dit arbejde med de nye fstm, og den kan godt drille lidt. Nogle gange kommer denne maske til at trække sig ud af arbejdet, men det jævner sig efter næste række. Her er, hvordan du skal gøre. 

Første fstm i rækken: 
1. Slå om.
2. Indsæt nålen i den sidste maske i forrige række, som du lige har hæklet din sidste stm i
3. slå om og træk igennem. Nu er der 3 masker på nålen. 
4. Slå om, træk igennem kun i første maske (som en ekstra luftmaske). 
5. Nu har du igen 3 masker på nålen, og du hækler en almindelig stm. 

Anden fstm efter første fstm i rækken: 
Når du har hæklet den første foundationstangmaske, er det lidt anderledes. Her er hvordan, du skal gøre. 

1. *Slå om.
2. Indsæt nålen under de to masker, der danner et V under den første fstm, du har hæklet. 
3. Slå om og træk igennem disse to masker (under V’et). Nu er der  3 masker på nålen. 
4. Slå om, træk igennem kun i første maske (som en ekstra luftmaske). 
5. Nu har du igen 3 masker på nålen, og du hækler en almindelig stm.* 
6. Gentag fra * til * rækken ud.

Rytmisk tæller vi på en foundation stangmaske: "EN, EN, HAPS, TO, TO, SNAPS" :-)

Se en efter min mening god video med foundation-stangmasker her!

Der kommer flere indlæg i HÆKLESKOLEN om bl.a. andre foundationmasker, ribteknikker, forskellige måder at hækle bobler. Så følg med.

Kom også gerne med ønsker til, hvad du kunne tænke dig, skulle være i hækleskolen!

---------------------

Jeg har jo ikke patent på, hvordan man skal hækle forskellige teknikker og forskellige masker, men jeg har alligevel besluttet mig for at fortælle jer om, hvordan jeg arbejder kreativt med hækling. Det er ikke sikkert, at andre arbejder på samme måde og anvender teknikker og masker på samme måde som mig. Jeg har ikke tænkt mig at kopiere eller konkurrere med andre, men istedet vise jer  lidt af min kreative proces.

Det er især tre strikke- og hækledesignere, som jeg ser meget op til. Det er Sidsel Sangild og Jeanette Bøgelund. Og så synes jeg også, at Stine Hoelgaard er en fantastisk designer indenfor både strik, hækling og hakking. Jeg har været på en fantastisk hækle-nørd-workshop hos Sidsel sidste år til Knitwork Festival i København, og jeg har fulgt Stine, Jeanette og Sidsel i mange år på deres blog. Stine har jeg også engang for længe siden været på en lille hyggelig hækleworkshop hos. Det handlede om at hækle blomster og så hækle de flotte udsmykninger til cykelstyret.

I dette indlæg får I teknikker til forskellige foundation-masker.
Jeg anvender alle foundation-masker til at slå et nyt hæklearbejde op. Især når jeg gerne vil have en elastisk opslagning.

Se tidligere indlæg om hækleskolen her og foundationstangmasker her.

Foundationhalvstangmasker hækles på følgende måde: 
1. Hækl 3 luftmasker (startopslagning).
2. Slå om.
3. Hækl en luftmaske i 2. maske fra nålen, så der er 3 masker på nålen.
4. Hækl en luftmaske i første maske på nålen (dette udgør luftmasken forneden på rækken og erstatter den "gamle" luftmaskerække).
5. Hækl nu en normal halvstangmaske: hækl i alle 3 masker.
6. Slå om.
7. Hækl en luftmaske i de to nederste maskeløkker, der hvor du hæklede den ekstra maske (luftmasken).
8. som 4.
9. som 5.
Forsæt nu fra 6-9, indtil du har nået det maskeantal, du vil.

Se video med foundation-halvstangmasker her!

Foundationfastmasker hækles på følgende måde: 
1. Hækl 2 luftmasker (start).
2. Hækl en luftmaske i  1. maske fra nålen, så der er 2 masker på nålen.
3. Hækl en luftmaske i første maske på nålen (dette udgør luftmasken forneden på rækken og erstatter den "gamle" luftmaskerække)..
4. Hækl nu en normal fastmaske: hækl gennem 2 masker.
5. Hækl en luftmaske i de to nederste maskeløkker, der hvor du hæklede den ekstra maske (luftmasken).
6. som 3.
7. som 4.
Forsæt nu fra 5-7, indtil du har nået det maskeantal, du vil.

Se video med foundation-fastmasker her!

NØGLESKIFT OG FARVESKIFT

Når jeg hækler med ensfarvet garn og skal igang med et nyt nøgle, binder jeg altid enderne sammen med det, jeg kalder en "fiskeknude". Denne knude har jeg kendt siden jeg var med min far ude af fiske som barn. For man kan ikke binde fiskesnøre sammen med en almindelig knude, dvs. et råbåndsnob eller en kællingeknude. Derfor forstod jeg ret hurtigt meningen med at binde garnender sammen på "fiskemåden" eller Magic Knot, da jeg stødte på den for nogle år siden. Det var på et tidspunkt, hvor jeg var meget meget træt af alle enderne på et hækletøj, og jeg hader at montere og hækle sammen. Derfor er mange af mine hækleopskrifter også hæklet i et stykke uden for meget hæftning og montering.



Siden da har jeg også kigget på den russiske måde at binde garn sammen. Denne måde er også ret smart, så her får I dem begge. Så kan I selv overveje, hvilken teknik I helst vil bruge.

Du kan se her, hvordan du binder garn sammen her, så der ikke er ender, der skal hæftes.

Du kan også se her, hvordan du binder garn sammen med en russisk sammesætning.

I forbindelse med magiske knuder, er det oplagt at nævne strikkedesigner Charlotte Kaae, som er en meget stor inspirationskilde for mig, hvad angår farver. Jeg har ikke fulgt Charlotte særlig længe, men jeg har ofte kigget på hendes billeder på IG og suget til mig af alle de skønne farver, som hun lægger i sine designs.

Charlotte Kaae er jo også "hende med de magiske nøgler". Hvis du ikke ved, hvad det er, kan det godt betale sig at se på hende hjemmeside, hvad det er for spændende ting, Charlotte laver med garn og farver. I hendes krydret strik anvender hun garnrester, som hun sætter sammen.

Du kan se her, hvordan Charlotte Kaae laver magiske garnnøgler.

HALVSTANGMASKER I BAGERSTE LED


Da jeg i sin tid begyndte at interessere mig for, hvordan man kan omdanne strik til hækling, fandt jeg ud af, hvordan man kan omdanne patentstrik-teknikken til hækling, så det ligner.

Det mest iøjnefaldende design, jeg har lavet, hvor idéen har været at omdanne strik til hækling, er Lone Ponchoen. Lone Ponchoen har jeg efterhånden haft med på mange messer, hvor folk "er blevet snydt". Flere har været fuldstændig overbevist om, at ponchoen var strikket, og der er sågar folk, der har købt opskriften som en strikkeopskrift, men så (heldigvis) er kommet tilbage og har fået pengene tilbage, fordi de ikke kunne hækle.

På messe i Fredericia i oktober 2015 kom der tre damer, og jeg kunne næsten ikke overbevise dem om, at ponchoen var hæklet. De kunne simpelthen ikke forstå det: Hvordan kunne man da hækle sådan - det kunne da ikke lade sig gøre! Og det var da helt sikkert patentstrik, hvad skulle det ellers være?

Men det kan lade sig gøre, og det ligner fuldstændig patentstrik. Det eneste, man skal, er at vende hæklearbejdet på den anden led i forhold til strik, så man får den samme struktur. Når man ud af dette skal designe hæklerier, vil jeg fortælle jer, er det ikke let, da der er rigtig mange forhold at forholde sig til i en kontruktion med denne teknik.

Til denne teknik (for at "efterligne" patentstrik) anvender jeg ganske enkelt som regel halvstangmasker, men hækler dem kun i bagerste maskeled. Og så er det vigtigt, at du med denne teknik, for at den skal virke, hækler frem og tilbage. Strukturen bliver en helt anden, hvis du hækler rundt.

Nogle kalder denne maske for hstm i bml (i bagerste maskeled), jeg kalder den også hstmb. På engelsk hedder det "in blo" (in back loop only).

Her er en god video, hvor du kan se og høre, hvordan du laver hstm i bml.

VÆVEHÆKLING

VOL. 5:

Vævehækling anvender jeg, når jeg ønsker den samme struktur på begge sider af min hæklearbejde. Det fx. være ved en omslag, et sjal, en krave m.m. Jeg har også set, at det er den mest anvendte teknik, når man skal hækle viskestykker eller karklude. Når man hækler vævehækling bliver arbejdet lidt tykkere end fx almindelige fastmasker, hvilket man også kan tage med i sine overvejelser.

Da jeg anvendte vævehækling første gang, vidste jeg ikke, hvad det hed. Men efterfølgende har jeg fundet teknikken i en gammel hæklebog. Så det er en "gammel teknik", som er blevet anvendt, længe før jeg blev født.

Det, jeg synes, er spændende ved vævehæke-teknikken er, at den er forholdsvis simpel og nem, og så kan den varieres på mange måder, både med farver og med forskellige masketyper.

Klassisk vævehækling kan du se her.

FORLÆNGEDE MASKER


På et nørde-hæklekursus sidste år på Knitwork Festival i København fortalte dygtige hækledesigner Sidsel Sangild kort om forlængede masker, og jeg har egentligt ikke tænkt over dem siden. Måske fordi det er nogle masketyper, som ikke bliver anvendt særligt ofte. Det var først, da jeg gik igang med de nye forårsdesigns 2016, at jeg fik brug for dem.

Forlængede masker går i den simpleste forstand ud på, at man kan forlænge en hvilken som helst maske og samtidig bevare denne maskes egenart. SÅ istedet for den klassiske, hvor man anvender stangmasker istedet for halvstangmasker, da stangmasken er længere end halvstangmasken, så forlænger du halvstangmasken og beholder den særlige halvstangmaske-struktur i dit arbejde. Samtidig gør du dit hæklearbejde længere/bredere uden fx at ændre struktur.

Jeg tænker selv den forlængede maske lidt ligesom foundation-maskerne, hvor du på samme step i masken hækler en ekstra maske, der gør det ud for en opslagsluftmaskerække.

Du forlænger en maske på følgende måde:
Når du fx har slået om og er klar til at hækle en stm, så hækler du først en (den ekstra og forlængelsen) luftmaske, og derefter hækler du en almindelig stm. Dette gælder også for hstm og dstm.

For fm og km, hækler du en (den ekstra og forlængelsen) luftmaske med det samme og derefter selve masken.

Du kan selvfølgelig også forlænge reliefstangmasker og masker hæklet i bagereste led, så der er uendelige muligheder for variationer i dette.

God fornøjelse!

Du kan se et eksempel på anvendelse af forlængede stangmasker her. Læs evt. nede i kommentarerne om forlængede stangmasker.


HÆKLET RIB MED RELIEFMASKER



Reliefstangmasker anvendes for det meste som vaffelhækling til grydelapper mm, og Filihunkat har lavet en god youtube-video, hvor man få en fornemmelse af reliefstangmaskerne, men på denne video hækles maskerne forskudt og to og to. 


Jeg anvender disse reliefstangmasker, når jeg hækler rib, men jeg hækler jeg forskellige variationer med udgangspunkt i denne måde:

Stangmasker i rib (stm-rib): For at hækle i rib skal du skiftevis hækle en reliefstangmaske-for (rstmf) og en reliefstangmaske-bag (rstmb).  Når man hækler reliefstangmasker, hækler man rundt omkring hele ”stangen” på maskerne fra den forrige række. Rstgm-for hækles fra forsiden af arbejdet højre bagom , og rstgm-bag hækles fra bagsiden højre om.

Nogle gange hækler jeg skiftevis en og en, andre gange to og to. Andre gange igen, veksler jeg med almindelige stangmasker, hvilket gør ribben knap så tyk i det. 

I mine og de fleste andre opskrifter er der altid en forklaring på de forskellige masketyper og den anvendte rib, og det er meget vigtigt at læse hele opskriften igennem, inden man starter på at hækle. Ellers kan man nemt blive forvirret midt i opskriften og måske have lavet nogle fejl, så man må trævle op. Og det er ikke så sjovt!

NÅR HÆKLEOPSKRIFTEN DRILLER



Når hækleopskriften driller, er det meget nemt at give op og blive sur på både sig selv, opskriften og den, der har lavet opskriften. Det er meget nemt at skælde ud på opskriften og designeren fx på forskellige facebooksider. MEN der er heldigvis andre muligheder.

En opskrift kan drille på flere måder, fx kan det være, at resultatet ikke bliver som på billedet i opskriften, eller så er opskriften svær at forstå.

Når jeg hækler og designer, er det MEGET ofte, at arbejdet går i hårknude, og jeg hverken kan komme frem eller tilbage. I de svære tilfælde vælger jeg at lade arbejdet ligge et stykke tid for at vende tilbage til det senere.

Hvis resultatet ikke er pænt, har jeg selv erfaret, at jeg lige skal tjekke hæklefastheden en gang til. Jeg hækler ret løst, og nogle hækledesignere hækler meget stramt. Mit råd er da at kigge på hæklefasthed, garn og løbelængde og evt. bytte hæklenålen ud eller prøve med noget andet garn.

Man skal også tænke på, at hver gang man starter med noget nyt, dvs en ny opskrift, så kan der være teknikker, man måske ikke har prøvet før - eller teknikker, som er en smule anderledes, end dem man kender. En stangmaske kan fx lige pludselig være en forlænget stangmaske. Og hvis man ikke kender designeren i forvejen, skal man også lige vænne sig til dennes måde at skrive opskrifter på. Så opgiv ikke.

Samtidig kan det hæklede arbejde heller ikke være helt perfekt fra starten, og det billede, der evt. er på opskriften er en model hæklet af designer, der har gennemhæklet opskriften flere gange og fx hæklet i mange år. Desuden er modellen på en opskrift også en model hæklet særligt pænt til at komme på opskriften/i hæklebogen.

Det kan da også være, at den opskrift/bog, man har købt, er med mere kompliceret opskrifter, end man havde regnet med. Og der kan desværre også være fejl i strikke- og hækleopskrifter. Som regel kan man få kontakt til designeren, og får denne til at hjælpe med vanskelighederne. Jeg har fx min email på alle mine hækleopskrifter, således at man kan maile til mig, hvis man har problemer eller spørgsmål.




Populære opslag