Hæklefasthed


Jeg har før skrevet om hæklefasthed her på bloggen, og om hvor vigtigt, det er af afstemme sin hækling rimelig præcist efter den hæklefasthed, der er anvist i en opskrift. 

Jeg bliver ofte bekræftet i, hvor vigtigt det er som designer at beregne hæklefasthed, da alle hækler meget forskelligt. Nogle hækler meget løst, og mange hækler meget stramt.

At hækle stramt er godt, når:
  1. man vil hækle små ting med fastmasker
  2. man ikke vil have huller i sit hæklearbejde
  3. man vil have en fast tung struktur i sit hæklearbejde
At hækle løst er godt, når:
  1. man vil hækle beklædning
  2. man vil have et strækbart og fleksibelt hæklearbejde
  3. man vil have en løs struktur i sit hæklearbejde
Om hæklefasthed:

Der er mange steder du kan læse mere om hæklefasthed, men her er lidt om det fra mig:
Hæklefastheden kan fx være 16 antal masker og 8 antal rækker svarer til 10 cm x 10 cm.
Det vil sige, at når du har hæklet 16 antal masker, skal det måle 10 cm i bredden.
Hvis du ikke kan få det til at passe, skal du prøve med en tykkere (hvis du har for mange masker til 10 cm) eller en tyndere hæklenål (hvis du har for få masker til 10 cm). Man kan nemt skulle hækle med en 7.0 mm nål, selv om opskriften siger 6.0 mm, hvis man fx hækler lidt stramt.

Det er vigtigt:
Du har fx en hæklefasthed, der hedder *16 masker skal give 10 cm*.
Hvis du så har et arbejde, hvor der er 200 masker og skal finde ud af, hvor bredt det er, hedder det regnestykke: 200 masker divideret med 16 (masker pr. 10 cm) gange 10 (cm) = 125 cm bredt
Du gider så fx ikke tjekke din hæklefasthed eller du har f.eks. 18 masker til 10 cm, og så hedder det regnestykke istedet: 200 masker divideret med 18 (masker pr. 10 cm) gange 10 (cm) = 111,11 cm bredt
Du mangler altså ca. 14 cm for hver gang, der er 200 masker, og det er meget, og så passer din trøje, jakke, hue eller hvad du nu hækler slet, slet ikke.
Derfor er det så vigtigt, at du sørger for, at din hæklefasthed passer.
Jeg foreslår, at man laver en hækleprøve:
Hæklefastheden angiver også, hvor mange rækker du skal have, for at det giver 10 cm. Lav derfor en prøve med det angivne antal rækker i højden + 2 rækker i top og bund. Hækl 2 x angivet antal masker med 4 masker i begge sider af arbejdet. Dette giver en ret nøjagtig prøve, og den kan du senere bruge som vaskeprøve.

------

En lille historie om hæklefasthed:

For et stykke tid siden havde jeg en lang mailkorrespondance med en kunde, der havde købt Isabella og Mary Ponchoen, og hun kunne ikke forstå, hvorfor ponchoen var blevet stram, snæver og bulet. Hun syntes også, at ærmegabene var skæve og sad dumt.

Hækleopskriften til Isabella og Mary Ponchoen er her: 

Jeg kunne mærke gennem hendes mails, at hun var ærgerlig og irriteret, og hun virkede som om, hun syntes, at opskriften var dårlig og fejlagtig.

Jeg skriver altid min mailadresse på min opskrifter, og jeg er altid klar til at hjælpe alle mine kunder, da det er en service, jeg gerne vil yde. For der er ikke noget værre end at sidde med en opskrift, som man ikke forstår.

Derfor skrev denne kunde og jeg frem og tilbage om, hvad hun kunne gøre, indtil vi kom til at skrive om, om hun havde hæklet med den angivne hæklefasthed. Det viste sig, at hun havde hæklet ponchoen meget meget strammere med en helt anden hæklefasthed end den, der står i opskriften. Og efter yderligere mailkorrespondance, besluttede kunden sig for at hækle ponchoen en gang til med den angivne hæklefasthed og med en anden nålstørrelse.



Populære opslag